Siyah: De siyah is een recht stuk hout aan de uiteindes van een ruiterboog. De siyah buigt niet zoals de rest van de boog buigt, en werkt als een soort hefboom.

 

Brug: Dit is een klein stukje hout die spanning zet op de pees, vaak in de buurt van de siyah. De brug laat de pees in vlucht abrupt stoppen en geeft de boog meer een 'kick', ofwel 'handshock'.

 

Handshock: Dit is het fenomeen wat de schutter in zijn/haar booghand voelt op het moment van schieten. vaak komt dit door een abrupte stilstand van de pees, meestal het gevolg van de pees die de brug raakt. Bij een handschok krijgt de schutter het gevoel dat de boog graag achter de pijl aan wilt gaan. Voor sommige mensen maakt dit niet uit, andere mensen kunnen een handshock niet waarderen.

 

Mediteraans schieten: Vaak gebruikt bij een longbow of flatbow, maar kan ook worden gebruikt voor ruiterbogen. Bij mediterraans schieten gebruikt de schutter 3 vingers (wijsvinger, middelvinger en ringvinger) die om de pees gaan en deze aantrekken.

 

Duimring schieten: Er zijn veel verschillende methodes betreft duimring schieten, maar de basis ligt bij de duim om de pees leggen, onder de pijl. Waarna de schutter zijn/haar wijsvinger op de nagel van de duim plaats, die licht tegen de pijl drukt. Bij deze techniek word de pijl over de duim van de booghand gelegd, zodat de pijl licht tegen de boog word gedrukt.

 

Slavische schiettechniek: De Slavische techniek is een techniek die waarschijnlijk werd toegepast door Europeanen die de mediterrane techniek te paard wilden gebruiken. Bij deze techniek word de pijl over de duim van de booghand geschoten. De pees word met de middel- en ringvinger onder de pijl vastgehouden, terwijl de wijsvinger langs de pijl word gelegd. Deze oefent lichte druk uit op de pijl.